Candur heeft riet tot kunst verheven

Inspiratie: 5 mooie woonboerderijen met rietendak

Woonboerderijen stralen een bepaalde charme uit. Ze ogen erg gezellig en sfeervol. Vaak zijn dit soort boerderijen zonder agrarische functie uitgerust met een rieten kap of dak. Dakbedekking van riet geeft een woonboerderij karakter en charme. Een rieten dak kan op meerdere manieren worden toegepast. Zo kan er bijvoorbeeld gekozen worden voor natuurlijk riet, kunstriet, een rieten schildkap, riet in combinatie met dakpannen of een rietendak en zonnepanelen. Zit u er ook aan te denken om voor een woonboerderij met een dak van riet te kiezen? Hieronder vindt u vijf mooie woonboerderijen met een rietendak ter inspiratie.

Woonboerderij met dak van natuurlijk riet

Van oorsprong worden woningen, waaronder woonboerderijen, gedekt met natuurlijk riet. Natuurlijk riet is een prachtig natuurproduct dat zich uitstekend leent voor het maken van een rieten dak. Natuurlijk riet heeft als kenmerkt dat het na verloop van tijd mooi grijsbruin kleurt. Dit gebeurt door de blootstelling aan zonlicht, wind en regen.

Woonboerderij met dak van kunstriet

Tegenwoordig kunt u als alternatief voor natuurlijk riet ook kiezen voor kunstriet. Kunstriet is inmiddels zo doorontwikkeld dat het nauwelijks van echt riet te onderscheiden is. Het heeft dezelfde rijke, natuurlijke uitstraling, maar hoeft in tegenstelling tot echt riet niet jaarlijks onderhouden te worden. Het is waterproof, rotvrij en bovendien vlamdovend. Mocht u het jammer vinden dat echt rieten dakbedekking verkleurt, dan is kunstriet de ideale oplossing. Kunstriet verkleurt niet en heeft een veel langere levensverwachting.

Woonboerderij met rieten schildkap

Woonboerderijen met dakbedekking van riet hebben vaak een schildkap, ook wel schilddak genoemd. Dit soort daken herkent u aan twee driehoekige dakvlakken aan de korte kanten van het gebouw en twee trapeziumvormige schilden aan de lange zijden van de woning. Dit soort daken lenen zich uitstekend om met riet te bedekken.

Riet in combinatie met dakpannen

Wat we nu ook veel zien is riet in combinatie met dakpannen. Hierbij is het dak gedeeltelijk bedekt met riet en is de rest van het dak voorzien van dakpannen. Dit geeft een speelse uitstraling, maar heeft ook praktische voordelen.

Moderne woonboerderij met rietendak én zonnepanelen

Dat de authentieke uitstraling van een rieten dak goed samengaat met moderne technologieën en uitvindingen, bewijst de moderne woonboerderij met rietendak én zonnepanelen. Een rieten dak met zonnepanelen is ideaal wanneer u zo energieneutraal mogelijk wilt leven. Een dak van riet isoleert goed, zowel in de winter als in de zomer. Daarnaast kunt u met de zonnepanelen op het dak zelf uw energie opwekken.

Benieuwd naar meer mogelijkheden voor een woonboerderij met rietendak?

Hierboven hebben we u een beeld gegeven van vijf verschillende woonboerderijen met een dak van riet. Wilt u weten welke mogelijkheden er verder allemaal nog zijn voor een woonboerderij met rietendak? Wij informeren u graag! Neem hiervoor contact met ons op.