Na jaren van analyse en research is er nu Candur: een hoogwaardig pvc-kunststof dat door toevoeging van cellulose een prachtige rietstructuur heeft. Candur is ontwikkeld vanuit de kennis van riet en rietdekken, verrijkt met de eigenschappen van kunststof. Dat maakt het niet alleen een mooi product, maar het zorgt ook voor veel voordelen ten opzichte van natuurriet. Door voortdurend door te ontwikkelen en de nieuwste technologieën toe te passen, blijven we de kwaliteit en uitstraling van Candur optimaliseren. Ontwikkeld en geproduceerd in Nederland!

Download brochure

Aan het uiterlijk ziet u geen verschil tussen natuurriet en kunstriet. Maar wat is dan precies het verschil? Natuurriet groeit in de natuur. U krijgt dus wat u ziet. Kunstriet wordt op een ambachtelijke manier zelf gemaakt. Kunstriet heeft dus een veel bredere toepassingsmogelijkheid. Ook is kunstriet altijd aan te passen op de bouweisen die nu gelden.

De uitstraling van natuurriet

Candur heeft de prachtige en rijke uitstraling van natuurriet. Op afstand is het kunstriet niet te onderscheiden van echt. Dit komt door de hoogwaardige kwaliteit kunststof gecombineerd met cellulose. Cellulose is een stof die gebruikt wordt als bindmiddel. Het zorgt voor een extra stevige structuur. Perfect dus voor het produceren van kunstriet.

Een ander voordeel van kunstriet is dat het riet op dezelfde manier gedekt wordt als natuurriet. Houd er wel rekening mee dat niet elk (kunst)rieten dak op dezelfde manier wordt opgebouwd. Zo hebben de technische aspecten van een dak invloed op de constructie en de dakopbouw. Hierdoor is elk (kunst)rieten dak uniek.

Als het gaat om de dakopbouw van een rieten dak dan kan dit o.a. bestaan uit een spoor, rietlat, spreilaag, rietpakket en bijvoorbeeld een dakplaat voorzien van dampremmer. Per project verschilt het voor welke dakopbouw er wordt gekozen. Een rietdekker kan u hierover meer vertellen. Daarbij wordt er altijd rekening gehouden met de eisen en uitvoeringsrichtlijnen van de Vakfederatie Rietdekkers.

Om een veilig en stevig rieten dak te kunnen leggen, wordt er niet alleen gebruikgemaakt van kunstriet, maar zijn ook andere materialen onmisbaar. Zo bestaat een kunstrieten dak vaak uit meerdere houtplaten, aluminium, lood en koper. Hoewel deze materialen onmisbaar zijn bij het leggen van een kunstrieten dak, zorgen wij voor een strakke afwerking, waardoor uiteindelijk alleen het kunstriet echt zichtbaar is.

Hoge isolatiewaarde

Bij natuurriet is de kans op verrotting aanwezig. Dit benadeelt de isolatiewaarde. Candur heeft geen risico op verrotting. En dat merkt u! Het kunstriet heeft een hogere isolatiewaarde dan een natuur rieten dak. De isolatiewaarde ligt tussen de R-waarde 3 en 4.2, afhankelijk van de dikte van het Candur pakket dat u kiest.

Om aan te tonen dat ons materiaal ook daadwerkelijk isolerend is, hebben wij onafhankelijk onderzoeks- en keuringsinstituut Kiwa BDA Testing de opdracht gegeven om een isolatietest uit te voeren.

Om het onderzoek uit te voeren is er gebruikgemaakt van een proefstuk met een dikte van 600mm x 600mm. Voor het uitvoeren van de test is er gebruikgemaakt van een warmtestroommeter. De test is uitgevoerd in een ruimte van 23 graden Celcius met een luchtvochtigheid van 50%. De metingen zijn uitgevoerd in de beginconditie en zijn 175 dagen gemonitord.

Hieronder vindt u een tabel met de uitkomsten van het onderzoek.

Lange levensduur

Waar een natuur rieten kap na 25 tot 30 jaar aan vervanging toe is, gaat Candur langer mee. Vergelijk Candur kunstriet met kunststof kozijnen; die bewijzen zich ook al 60 jaar. Deze lange levensduur maakt kunst riet heel aantrekkelijk.

Vlamdovend

Candur kunstriet is gemaakt van pvc… een vlamdovend materiaal! Daar kan geen enkele coating of spray op natuurriet tegenop. Kopzorgen om brandveiligheid zijn dus verleden tijd als je kiest voor Candur. Om aan te tonen dat ons materiaal ook daadwerkelijk vlamdovend is, hebben wij onafhankelijk onderzoeks- en keuringsinstituut Kiwa BDA Testing de opdracht gegeven om een brandveiligheidstest uit te voeren. Hieronder vind je een tabel waarin je ziet wat de uitkomsten zijn van het onderzoek.

Onderhoudsarm

Een natuurlijk rieten dak neemt vocht op. Dat maakt het een voedingsbodem voor algengroei. Ook vogels en ongedierte zijn er gek op. Candur is rotvrij én waterproof. Sterker nog: het kunstriet is zelfreinigend. Dat betekent dat u nooit zelf het dak op hoeft om het te reinigen! Het kunstriet van Candur slijt dan ook niet!

Breed toepasbaar

Natuurriet vereist een hellingshoek in het dak van tenminste 45°voor een snelle droging. Een dak dekken met Candur kan al vanaf een hellingshoek van slechts 20°, omdat het materiaal waterproof en rotvrij is. Daarom zijn voor een architect en rietdekker de toepassingsmogelijkheden van een dak met Candur veel groter.

Samenwerking met Candur als architectenbureau of bouwbedrijf?

Het heeft voor architectenbureau’s en bouwbedrijven meerdere voordelen om samen te werken met

Het heeft voor architectenbureaus en bouwbedrijven meerdere voordelen om samen te werken met Candur:

 • Het is een volledig Nederlands product, ook geproduceerd in Nederland.
 • Candur heeft een hele fijne structuur, waardoor je een heel mooi effen effect krijgt.
 • Candur is ontwikkeld vanuit het oogpunt van de rietdekker
 • Het is een vrij gemakkelijk product om te gebruiken als je het vak goed beheerst
 • Wij recyclen ons afval volledig en kunnen oude Candur daken ook weer innemen om vervolgens te recyclen.
 • Positieve MPG uitkomst

Wanneer u kiest voor een samenwerking met Candur, maken we een gedetailleerde bouwtekeningen met alle details die onze rietdekkers nodig hebben om uw (kunst)rieten dak te leggen. Hierdoor is het voor onze rietdekkers altijd duidelijk welke stappen er genomen moeten worden om uw unieke kunstrieten dak te leggen.

Ziet u een samenwerking met Candur ook zitten? Neem dan contact met ons op! Wij gaan graag met u in gesprek om uw wensen te bespreken.

Candur:

 • Het is een volledig Nederlands product, ook geproduceerd in Nederland.
 • Candur heeft een hele fijne structuur, waardoor je een heel mooi effen effect krijgt.
 • Candur is ontwikkeld vanuit het oogpunt van de rietdekker
 • Het is een vrij gemakkelijk product om te gebruiken als je het vak goed beheerst
 • Wij recyclen ons afval volledig en kunnen oude Candur daken ook weer innemen om vervolgens te recyclen.
 • Positieve MPG uitkomst

Ziet u een samenwerking met Candur ook zitten? Neem dan contact met ons op!