Candur heeft riet tot kunst verheven

Wilt u zo lang mogelijk plezier beleven van een rieten dak? Regelmatig onderhoud is dan een must. Wilt u weten hoe vaak dit moet en wat er tijdens zo’n onderhoudsbeurt wordt gedaan? Wij geven u hier graag een goed beeld van, zodat u weet wat u kunt verwachten.

Wat houdt onderhoud aan een rieten dak in?

Bij onderhoud van een rieten dak wordt alg en mos verwijderd. Ook worden eventuele ingesleten plekken opgeknapt. Dit is belangrijk, want als dit niet wordt gedaan kan er een dichte laag komen op het rieten dak. Dit zorgt ervoor dat het licht- en luchttoevoer uiteindelijk wordt afgesloten. Het gevolg? Het riet zal snel rotten, omdat riet slecht tegen vocht kan.

Methoden

Er zijn diverse methoden die toegepast kunnen worden voor onderhoud aan een rieten dak. Denk bijvoorbeeld aan het kammen en het sprayen van een rieten dak.

Rietdak kammen

Bij het kammen van een rieten dak wordt er aan de hand van een mes of ambachtelijk met de hand het mos en de algen van het dak verwijderd. Met een rietklopper wordt hierna het riet weer glad en strak geklopt. Wij raden het volledig af om dit met een heggenschaar schoon te maken.

Rietdak sprayen

Wanneer uw rieten dak last heeft van algengroei dan kan u deze met een speciale spray behandeld worden. Deze spray wordt ook wel een algendoder genoemd. Nadat het riet is gesprayd met algendoder dan stopt de algengroei. Om lang resultaat te behouden is het aan te raden om deze behandeling jaarlijks te laten doen.

Schoon houden

Naast de onderhoudsbeurten die u kunt laten uitvoeren, is het ook belangrijk dat u regelmatig checkt of je dak wel schoon is. Wanneer er op je dak bijvoorbeeld een hoop bladeren liggen, dan duurt het over het algemeen langer totdat je dak weer droog is.

Meer weten over het onderhoud van een rieten dak?

Kortom: wanneer u een rieten dak heeft dan vergt dit flink veel onderhoud. Wel raden we u aan om hier scherp op te zijn, want u wilt natuurlijk wel zo veel en zo lang mogelijk plezier beleven van uw rieten dak. Heeft u toch geen zin om zoveel onderhoud te verrichten aan uw rieten dak? Dan kan een kunstrieten dak voor jou de ideale oplossing zijn. Zo profiteert u van de voordelen van een rieten dak, terwijl u minder onderhoud hoeft te verrichten. Hoe fijn is dat?!