Candur heeft riet tot kunst verheven

Kunstriet en natuurlijk riet zijn in eerste instantie voornamelijk verschillend van materiaal. Dit zorgt er echter ook voor dat vele andere factoren bij deze twee soorten dakbedekking van elkaar verschillen. Weten wat deze verschillen precies zijn? Lees dan vooral verder!

Duurzaamheid gaat met sprongen vooruit

Duurzame materialen zijn steeds belangrijker, ook bij het kiezen voor dakbedekking. Niet alleen voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Duurzamere materialen, zoals pvc, gaan langer mee. Dit zorgt ervoor dat u minder snel uw rieten dak hoeft te onderhouden of te vervangen.

Kunstriet gaat een stuk langer mee

Candur kunstriet werkt vergelijkbaar als kunststof kozijnen; deze bewijzen zich al ruim 60 jaar. Een kap van natuurlijk riet moet iedere 25 tot 30 jaar vervangen worden. Candur kunstriet gaat een stuk langer mee.

Minder onderhoud bij een kunstrieten dak

Daarnaast moet een natuurlijk rieten dak gemiddeld iedere twee jaar een nieuwe coating hebben, iedere vier jaar herstel van slijtplekken en elke acht jaar een uitvoerige controle en onderhoudsbeurt. Dit komt doordat natuurriet vocht opneemt. Hierdoor ontstaat een voedingsbodem die algengroei aanwakkert. Het kunstriet van Candur is daarentegen rotvrij en waterbestendig.

Het is mogelijk om het kunstriet van Candur ook te leggen op daken met een hellingshoek vanaf 20 graden. Dit verschilt sterk van natuurriet, waarbij een helingshoek van tenminste 45 graden vereist is. Hierdoor is kunstriet op meer daken toepasbaar dan natuurlijk riet.

Groot verschil in brandveiligheid

De keuze voor materiaal maakt een groot verschil voor de brandveiligheid. Waar natuurlijk riet bekend staat om de brandbaarheid, is pvc juist een vlamdovend materiaal. De jaarwisseling vormt dus geen enkele bedreiging voor de kunstrieten kap.

Hele andere isolatiewaarden

Een ander verschil tussen kunstriet en natuurlijk riet is de isolatiewaarde. Candur kunstriet heeft een hogere isolatiewaarde dan natuurlijk riet, omdat het geen risico heeft op verrotting. De isolatiewaarde ligt tussen de R-waarde 3 en 4.2, afhankelijk van de dikte van het Candur pakket. De R-waarde geeft weer hoe goed de warmteweerstand van een materiaallaag is. Hoe groter de R, des te groter de weerstand en dus des te beter de isolatie. De R-waarde van een natuurlijk rieten dak ligt lager dan die van een kunstrieten dak. Een isolatietest uitgevoerd door het onafhankelijke instituut Kiwa BDA Testing bevestigt deze bevindingen en toont aan dat Candur een goede isolatiewaarde heeft.

De uitstraling blijft behouden

Eén van de dingen die niet verandert door de keuze voor een ander materiaal, is de uitstraling die we gewend zijn van natuurriet. Candur kunstriet heeft dezelfde uitstraling als natuurriet door de combinatie van hoogwaardige kwaliteit kunststof en cellulose. Het kunstriet wordt op dezelfde manier gedekt als natuurriet, maar de dakopbouw kan verschillen afhankelijk van de technische aspecten van het dak. Een veilige en stevige dakconstructie vereist naast kunstriet ook andere materialen zoals houtplaten, aluminium, lood en koper. Het kunstriet wordt echter strak afgewerkt, waardoor alleen het riet zichtbaar is.

Kies voor het kunstriet van Candur

Alle voordelen en nadelen naast elkaar gelegd, is het kunstriet van Candur een stuk voordeliger. Niet alleen qua kosten, maar ook op gebied van isolatie en brandveiligheid. En dit zonder de uitstraling van een natuurlijk rieten dak te verliezen. Maak direct een afspraak via ons telefoonnummer: 088 669 9900 of ons contactformulier om de mogelijkheden te bespreken. We denken graag met u mee wat voor u de beste optie is.