Candur heeft riet tot kunst verheven

Wanneer u overweegt het dak van uw woning te vernieuwen, heeft u de keuze uit diverse materialen. Traditionele dakpannen zijn alom bekend, maar steeds vaker kiezen huiseigenaren voor de charme en de esthetiek van een rieten dak. Maar hoe verhouden de kosten zich tot elkaar?


Kosten van een rieten dak
Rieten daken, geroemd om hun authentieke en luxe uitstraling, zijn beschikbaar in natuurriet of kunstriet. De kosten voor een natuurrieten dak variëren, maar liggen gemiddeld tussen de €90 en €130 per vierkante meter, inclusief de kosten voor het leggen. Deze prijs kan oplopen afhankelijk van verschillende factoren zoals het type riet, de complexiteit van het dak (bijvoorbeeld de aanwezigheid van dakkapellen of veel hoeken) en de bereikbaarheid van het dak.


Een kunstrieten dak, vaak duurder in aanschaf dan natuurriet, biedt als voordeel dat het minder onderhoud vergt en een langere levensduur heeft. Ook de vorm van het dak en speciale wensen zoals brandwerende behandelingen kunnen de prijs beïnvloeden.


Vergelijking met pannendaken
Dakpannen, vaak gemaakt van gebakken klei of gevormde beton, zijn een meer gebruikelijke keuze en staan bekend om hun duurzaamheid en kostenefficiëntie. De kosten voor een pannendak liggen gemiddeld rond de €30 tot €60 per vierkante meter, afhankelijk van het materiaal en de kwaliteit van de dakpannen. Hierbij zijn echter vaak nog geen installatiekosten inbegrepen, die kunnen variëren afhankelijk van het bedrijf en de complexiteit van het dak.


Onderhoudskosten
Een aspect dat niet over het hoofd gezien mag worden bij de keuze tussen een rieten dak en pannendaken zijn de onderhoudskosten. Rieten daken vereisen regelmatig onderhoud om een lange levensduur te garanderen. Doorgaans betekent dat elke 5 jaar een onderhoudsbeurt. Natuurlijk riet is hierbij gevoeliger voor weersinvloeden en kan aangetast worden door insecten en vogels, wat regelmatig onderhoud essentieel maakt.


Pannendaken daarentegen zijn over het algemeen minder onderhoudsintensief. Hoewel ze ook inspecties en mogelijk herstel van gebroken dakpannen vereisen, zijn deze minder frequent en minder kostbaar dan bij een rieten dak.


Hak de knoop door
Hoewel een rieten dak een hogere initiële investering vergt en meer onderhoud nodig heeft dan een pannendak, biedt het unieke voordelen zoals betere isolatie, een natuurlijke uitstraling en de potentie om de waarde van uw woning te verhogen. De keuze tussen een rieten dak en een pannendak hangt uiteindelijk af van uw budget, esthetische voorkeur en bereidheid tot onderhoud. Elk daktype heeft zijn eigen charme en functionele voordelen, waardoor de beslissing sterk persoonlijk is.


Overweegt u een rieten dak? Neem gerust contact met ons op als u vragen heeft. U kunt ons bereiken per mail op dirkjan@candur.nl of telefoon op 088-6699900.