Candur heeft riet tot kunst verheven

Rieten daken geven een charmante en traditionele uitstraling aan huizen, maar na verloop van tijd kunnen ze te maken krijgen met natuurlijke verkleuring. Hierbij een diepgaande kijk op de oorzaken van deze verkleuring en wat u kunt doen om uw dak in optimale conditie te houden.


Oorzaken van verkleuring
Het riet, wat een natuurlijk materiaal is, reageert op weersinvloeden, wat na verloop van tijd leidt tot een verandering in kleur. Een nieuw rieten dak heeft oorspronkelijk een lichte, egale kleur. Echter, onder invloed van zon, regen en wind, begint het riet binnen ongeveer twee jaar grijsbruin te verkleuren. De intensiteit van deze verkleuring kan variëren afhankelijk van de blootstelling aan de zon en de ligging van het dak.


Specifieke verkleuringen en hun betekenis

  • Grijsbruine tint: dit is een normale verkleuring die voornamelijk wordt veroorzaakt door de zon. Dit is een onvermijdelijk proces.
  • Groene of zwarte tint: als het riet groene of zwarte plekken begint te vertonen, duidt dit mogelijk op de aanwezigheid van mos, alg of schimmel, wat wijst op te veel vochtigheid.


Belang van onderhoud

Regelmatig onderhoud is cruciaal om uw rieten dak mooi en gezond te houden. Hier zijn enkele stappen die u kunt ondernemen:

  1. Regelmatige inspecties: controleer uw dak regelmatig op tekenen van mos- of algengroei, vooral aan de schaduwrijke zijden van het dak, waar deze problemen vaker voorkomen.
  2. Verwijderen van mos en alg: Als er een dikke laag mos of alg wordt aangetroffen, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit voorkomt dat het riet “stikt” en zorgt ervoor dat vocht effectief kan verdampen, waardoor de kans op schimmel en rot wordt verminderd.
  3. Preventieve behandelingen: Er zijn behandelingen beschikbaar die het riet helpen beschermen tegen te snelle verkleuring en zorgen voor een natuurlijke en egale verkleuringen zonder lelijke plekken. 


Riet blijft riet

Hoewel de natuurlijke verkleuring van een rieten dak niet te voorkomen is, kunnen de effecten ervan geminimaliseerd en beheerd worden door goed onderhoud en tijdige interventies. Het is belangrijk om alert te blijven op tekenen van problemen en snel te handelen om de levensduur en schoonheid van uw rieten dak te behouden.


Merk jij verkleuring in jouw eigen rieten dak of heb je andere vragen?

Wilt u meer weten of heeft u specifieke vragen over het onderhouden van uw rieten dak? Neem gerust contact op met Jan, Nelleke of Dirk Jan die u graag voorzien van gepersonaliseerd advies en oplossingen.