Candur heeft riet tot kunst verheven

Rieten daken zijn prachtig en voegen een unieke esthetische waarde toe aan uw woning. Echter, als natuurproduct trekt riet ook ongedierte aan, zoals de stofluis, die vaak in rieten kappen wordt aangetroffen. Deze luis, die ook wel rietluis wordt genoemd, is een klein, bruin beestje dat vooral vochtige en koele plekken opzoekt. In dit artikel leest u hoe deze luizen terechtkomen in uw rieten dak, in hoeverre ze schadelijk zijn en wat u ertegen kunt doen.


Aanwezigheid van de stofluis in rieten daken

Stofluizen zijn in bijna elk rieten dak aanwezig. Hoewel ze ook elders in de natuur voorkomen, vinden ze rieten daken bijzonder aantrekkelijk, waarschijnlijk vanwege de koele en vochtige omstandigheden die daar vaak heersen. Het is voor veel eigenaren van een rietgedekte woning een onaangename verrassing wanneer ze de luizen voor het eerst zien, maar het is goed om te weten dat deze beestjes niet schadelijk zijn voor het dak, voor mensen of huisdieren.


Hoe komen de luizen in het rieten dak?

Er zijn verschillende omstandigheden die kunnen leiden tot een toename van stofluizen in uw rieten dak. Natuurlijk kunnen er altijd enkele luizen aanwezig zijn, maar een significante groei van de populatie treedt vaak op in het voorjaar en de zomer, wanneer de luizen zich terugtrekken in het koele riet. Ook kunnen luizen meekomen met nieuw riet dat gebruikt wordt tijdens het vervangen of renoveren van het dak. Grote veranderingen, zoals een renovatie, kunnen de natuurlijke balans van het dak verstoren, waardoor luizen actiever worden.


Bestrijding van stofluizen

Na de plaatsing van een nieuw rieten dak of een grote verbouwing verdwijnen stofluizen gewoonlijk binnen drie jaar vanzelf. Het gebruik van gif is af te raden, omdat dit schadelijk kan zijn voor zowel het riet als voor de gezondheid. Bovendien kunnen de luizen na een behandeling terugkeren. Als er sprake is van een grote uitbraak en luizen dringen via kieren uw huis binnen, is het raadzaam direct contact met ons op te nemen. 


Stofluis als indicator van vochtproblemen

Een plotselinge toename van stofluizen kan duiden op vochtproblemen in uw rieten dak. In zo’n geval is het wederom raadzaam om advies in te winnen bij ons. Regelmatig onderhoud en het beperken van mos- en algengroei zijn essentieel om uitbraken te voorkomen en dragen tevens bij aan de levensduur van uw dak. Ook wordt dit onderhoud vaak aangemoedigd door verzekeraars.


Wat te doen?

Hoewel het tegenkomen van luizen in uw rieten dak eerst wat schrikken kan zijn, zijn deze beestjes meestal onschadelijk. Goed onderhoud en het vermijden van chemische behandelingen zijn de sleutel tot het beheersen van hun aanwezigheid en het behouden van de natuurlijke schoonheid en duurzaamheid van uw rieten dak. Door bewust te zijn van de omstandigheden die luizen aantrekken en door proactief onderhoud, kunt u zorgen voor een langdurig en gezond rieten dak.